FINISSAGE: Ingunn Utsi - Samtalen

7.3.2021
7.3.2021

Hjertelig velkommen til finissage for Ingunn Utsis utstilling Samtalen søndag 7.mars. Det offisielle programmet vil finne sted på Krona Kino i Kongsberg: kl. 16.30 tale ved Susanne Svenseid, direktør for Norske Kunstforeninger kl. 16.40 konsert med Georg Buljo kl. 17.00 visning av filmen "Cartographer" av Marek Ranis Utstillingen vil være åpen fra kl. 12.00-16.00 i Kongsberg kunstforenings lokaler.

Velkommen til finissage for Ingunn Utsis utstilling Samtalen søndag 7. mars. Utstillingen vil være åpen fra kl. 12.00-16.00 i Kongsberg kunstforenings lokaler.
Det offisielle programmet vil ellers finner sted på Krona Kino i Kongsberg:


kl. 16.30 tale ved Susanne Svenseid, direktør for Norske Kunstforeninger

kl. 16.40 konsert med Georg Buljo
kl. 17.00 visning av filmen "Cartographer" av filmskaper Marek Ranis.

«Cartographer»

Regi: Marek Ranis, 2019

Varighet: 48 minutter


Filmen «Cartographer» undersøker livet til kunstner, aktivist og dikter Hans Ragnar Mathisen (samisk navn: Elle – Hansa, et kunstnerisk navn: Keviselie). Mathisen har viet sitt liv, kunst og litterære arbeid til forsvar for urfolkskultur og rettigheter til urfolk. På slutten av 1960-tallet, som kunststudent i Oslo, ble han interessert i å skape forbindelser og samarbeid mellom urbefolkning i den arktiske regionen samt urfolkskulturer andre steder i verden. Filmen tar for seg en universell opplevelse urfolk har i møte med dramatiske endringer i miljøet, samtidig som disse befolkningsgruppene strever for å bevare sin kultur og tradisjonelle livsstil.

Mathisens kart over Norden, der Nordpolen og det samiske landet er plassert i sentrum av verden, representerer den samiske nasjonens hjemland Sápmi, et land uten grenser. Kartene er relevante i sammenheng med migrasjon, klimaendringsdebatt og nåværende konkurranse om tilgang til ressursene på Nordkalotten. Takk til UNCC Faculty Research Grant, Sparebankstiftelsen DNB, Fritt Ord, Norsk kulturråd og Sametinget.