NEONMEDITASJONER - En farge, lys, lyd performance som utfordrer våre sanser

8.7.2021
8.7.2021

PER HESS i samarbeid med samtidskomponist RISTO HOLOPAINEN

Tidspunkt: 8. juli kl. 16.00

Sted: Kongsberg kunstforening

Hva: Lys- og lydperformance med Per Hess og Risto Holopainen

Er det mulig å se lyd og høre farger?Neonmeditasjoner tar deg med inn i et slikt kombinasjons område. Farger leses av med filtre og sensorer og transformeres til lydbilder. Imaginasjon, ekspresjon og det intuitive kombineres.

 

Opplevelsen av farger er subjektiv, og fargene er aldri stabile selv om de virker slik. Men er en avlesning med sensorer mer objektiv? Morgen, kveld, sommer, vinter, sol, skyet osv virker innpå fargene. Både ut fra dette og andre faktorer vil farge omsatt i lyd alltid være i endring. Det hørbare lydbildet vil aldri gjenta seg, men allikevel være gjenkjennbart

 

Å omforme farger og valører med sensorer til et lydbilde skjer direkte, på samme måte som øyet ser farger og valører utledet av lys, og sender signalene videre til vår hjerne. Lyden illustrerer ikke, men er direkte knyttet til de farger og valører som avleses. Hver minste bevegelse av sensorene gir endret avlesning og endret lyd. Systemet har høyfølsomhet og ingen avlesning kan gjentas uten avvik. Lydbildet får et organisk forløp, ikke mekanisk, og hver fremføring blir unik.

 

Farger kan sees som forlengede energi prosesser hvor materie både beholder og reflekterer elektromagnetisk energi og forteller oss noe fundamentalt om vår virkelighet. Men hva kan lyd fortelle oss i denne sammenheng? Lyd utvider vår sansning og forsterker vår romlige opplevelse. Lyd og farge rommet møtes.

Vår performance er som en Netflix-serie, en episode gir mye, men etter 10 episoder trer flere dimensjoner frem. Ved vår performance under utstillingen Silver Mind viser vi en episode hvor vi mediterer over metallet sølv og hva dette kan frembringe i kontakt med lys.

 

Neonmeditasjoner er utledet av verket FreshWater coloured by Glacier Algaes som førstegang ble vist i ATOPIA kunstlab i 2016 under utstillingen Sudden Shower, et samarbeidsprosjekt med Nina Bang. Det utstilte neonverket bruker neonteknikken for å imaginere en fotosyntese. Fotosyntesen er en av jordens viktigste livsprosesser. Lyset beliver materie og naturens kretsløp og balanse opprettholdes ved utveksling av energi. Planten tar til seg energien fra det blå, fiolette og røde delen av spekteret, men den grønne delen reflekteres.Fargene viser oss prosessens omfang.

 

Neonmeditasjoner er tidligere vist ved Bærum Kunsthall, Deichmanske bibliotek Oslo, Lydgalleriet Bergen, NOTAM 25år Kunstnernes Hus og Statens Høstutstilling

 

Risto Holopainen (født 1970 i Sverige, bor og arbeider i Oslo) er en svensk musiker og komponist innen samtidsmusikk.

Risto Holopainen studerte komposisjon ved Kapellsbergs Musikskola i Härnösand og ved Norges musikkhøgskole.

2008.  Ga ut albumet GarbageCollection på MERE records.For albumet fikk han Spellemannsprisen 2008 som årets samtidskomponist.

2012.  Tok doktorgrad med avhandlingen Self-organised Sound with Autonomous Instruments ved Universitetet i Oslo.

2020.  Ultima, Djupare under hörtröskeln, et hørespill om musikalsk eierskap og marginal musikk.

2021.  Only ConnectTrondheim, uroppførelse. Mystikken lurer i Risto Holopainens nye verk SpiritCooking (for Bourbaki) for orgler og foleyartist.

 

I tillegg til kammermusikk, elektroakustiske verk, radiohørespill og musikk til danseforestillinger har Risto Holopainen laget flere animasjoner, jobbet med grafikk, installasjoner, performance, og utgitt romanen Skrapan samt en rekke essays.