Utstillingsåpning - Line Anda Dalmar, ⅔ Himmel og en horisont

23.4.2022
23.4.2022

Velkommen til utstillingsåpning 23.april kl. 13.00 i Kongsberg kunstforening

⅔ Himmel og en horisont

- La Fosen forsvinne i tåke

I utstillingen tar LineAnda Dalmar utgangspunkt i hvordan vi identifiserer oss med og ofte bruker landskapet vi har vokst opp i som referanse når vi møter nye landskap. For Dalmar handler denne utstillingen om savnet etter landskap.

Dalmar arbeider med kunstnerisk feltarbeid. Hun sier selv at hun opplever noe eksistensielt ved å reise. Mens man i den klassiske dannelsesreisen drar for å oppleve andre og gamle kulturer, er Dalmar interessert i kulturlandskapet, naturformasjonene og fjellene rundt oss.

Utstillingen i Kongsberg Kunstforening tar utgangspunkt Jærlandskapet. 

Bakgrunnen for utstillingen er kunstnerens eget savn og lengsel etter dette åpne og særegne landskapet. Den store åpne himmelen, sanddynene som hele tiden endrer form, Marehalmen som dekker stranden som en pels, de ville bølgende og horisonten som skaper en opplevelse av at verden er endeløs.

Dalmar vokste opp i Stavanger, i nærheten av Jærstrendene og beskriver det som om deter en del av hennes identitet og referanseramme.

Etter nå å ha bodd flere år i Trondheim kan hun plutselig føle at hun får puste igjen når en tåke inntar Trondheimsfjorden og skjulerFosenhalvøya slik at hun kan innbille seg at landskapet bak tåken er like uendelig og tomt. 

I utstillingen viser Dalmar en serie nye fler farge tresnitt, et nytt større skulpturelt verk i tre, samt en serie tegninger i ulike format.

 

Line Anda Dalmar (f.1983) bor og arbeider i Trondheim. Dalmar har en MA fra Konstfack i Stockholm (2010) og en BA fra Kunsthøgskolen i Bergen (2008). Hun har stilt ut ved blant annet på Tegnerforbundet, Rogaland Kunstsenter, Stavanger Kunstmuseum, RAM galleri, Trondhjems kunstforening, PublicSpaceOne (Iowa, USA), Altes Finanzamt (Berlin), Marabouparken(Stockholm), og Preus museum.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Norske grafikeres fond og Viken fylkeskommune.