13.1.2018
11.2.2018

Glogerfestspillutstiller: Anne Stabell / Den langsomme veien gjennom skogen og hjem - tekstil

Anne Stabell
|
Januarutstilling
|
Nettside
|
Facebook

Den langsomme veien gjennom skogen og hjem

Det tyske begrepet Waldeinsamkeit beskriver en helt spesifikk følelse – den følelsen man kan få når man er alene i skogen og opplever seg i ett med den. Denne tilstanden av samhørighet med landskap, vekster, lys og luft er i kombinasjon med det å veve grunnleggende i Anne Stabells kunstneriske arbeid. Blanke tråder snor seg gjennom farget ull-renning, og blir langsomt til transparente, vevde bilder av natur, - det er nesten som om teppene selv er levende vekster.  I mange av tekstilene er dessuten skogen konkret til stede, gjennom at garnet er farget med planter samlet underveis på turer i kjente og ukjente landskap. Det er som å komme hjem når hendene arbeider i veven.  Bevegelsene sitter i kroppen, alt faller på plass. Arbeidet med trådene gjør at min verden henger sammen, slik renning og innslag henger sammen. Fargene på renningen danner en klang av grunntoner, - den jevne avstanden mellom trådene setter takten for innslagenes rytme og melodi.  Og tiden det tar er en selvfølgelig del av helheten.

Anne Stabell er født i 1958 i Trondhjem og oppvokst i Oslo. Hun bor og arbeider hovedsakelig i Skien i Telemark og har atelier på Spriten Kunsthall. Store deler av året arbeider hun i Husum på den tyske nordvestkysten.

Hun er utdannet kostymetegner fra Statens Håndverk og Kunstindustriskole og har mange års erfaring fra norsk teater både som scenograf og kostymetegner. Parallelt med teaterarbeidet har hun arbeidet med egen tekstilkunst siden 1993 og har hatt det som hovedbeskjeftigelse siden 1997. Med billedvev som sitt første uttrykk har hun etterhvert utviklet mange forskjellige måter å arbeide med tekstile materialer på.

Anne Stabell har deltatt på mange internasjonale utstillinger i Europa, USA og Kina, samt lokale, regionale og nasjonale utstillinger i Norge.

Hun har laget mange bestillingsverk i forskjellige tekstile uttrykk til både offentlige og private bygg, har mottatt priser og stipend både i utlandet og i Norge og ble i 2014 tildelt Statens 10 - årige arbeidsstipend for etablerte kunstnere.

Foto fra åpningen lørdag 13.01 foto: Hilde Honerud

Plakat for utstillingen