25.1.2017
12.2.2017

Glogerfestspillutstillere: Marthe Karen Kampen & Johannes Borchgrevink Hansen/ Solen og Fossen - maleri, tresnitt, tegning, skulptur

Marte Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen
|
maleri og grafikk
|
Nettside
|
Facebook

Glogerfestspillene:

25.01. 12.02.

Marthe Karen Kampen og Johannes B. Hansen

/solen og Fossen

De to kunstnerne stiller i serien av samtidskunstnere som man forventer vil prege den norske kunstscenen i årene fremover.  Festspillutstillingen SOLEN OG FOSSEN består av tresnitt, tegning, maleri og skulptur. Marthe Karen Kampen og Johannes B. Hansen er samboere og kolleger, de jobber tett  og forholder seg til hverandres kunstnerskap i hverdagen.

Marthes produksjon brer seg ikke sjelden ut i gallerirommet. Bildene hennes har inspirert skulpturer til å tre frem, maleriene har inntatt tredimensjonal form på gulvet, mens Johannes´ tresnitt og tegninger henger (relativt) pyntelig på veggen og følger med. Tresnittene er som dagboksnotater med intrikate forgreninger til liv og samtid.  Disse likhetene og forskjellene inspirerer dem til å komponere utstillinger der de sammenblander sine respektive uttrykk. Utstillingstittelen SOLEN OG FOSSEN henspiller på forskjellige former for energi.

Kjetil K. Røraas spilte gitar på åpningen.

fra åpningen, kunstnerne var tilstede.
fra åpningen
JBH
Utstillingen
Marthe Karen Kampen: Vinterlandskap
Johannes B. Hansen: Facing the world with great tears of joy dripping from my face
Johannes B. Hansen: Vi har (ikke) sett lyset
Marthe Karen Kampen: Vinterlandskap

Solen og fossen

SKREVET AV INGRID LIE| 

PUBLISERT 2 FEBRUAR 2017 | 

OMTALER, SMÅSTOFF |

I forgrunnen Marthe Karen Kampens installasjon, Ode til Numedalsprofeten 

(tekstil, trestubber med oljemaling og kjetting).  

Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen har en løpende kunstdialog i livet de lever sammen på et lite småbruk i Eidskog uten mobildekning. Kanskje det er derfor verkene deres kommuniserer så uanstrengt i den nyåpnede utstillingen på Kongsberg Kunstforening.

Utstillingen vises på Kongsberg Kunstforening fra 25. januar til 12. februar 2017.

SOLEN OG FOSSEN representerer vitalitet og grunnleggende størrelser i naturen og disse kan henspille til de differensierende manifestasjonene av energi i våre respektive uttrykk, forklarer Marthe Karen Kampen.

Jeg har spurt henne om tittelen på utstillingen der kunstnerkollegene og samboerparet stiller ut sammen i den røde Låven like ved Numedalslågen som buldrer gjennom Kongsberg.

Marthe og Johannes jobber begge med tresnitt, men innlemmer også monotypier, tegning, maleri og skulptur i sine kunstneriske virker. De uteksaminerte fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2010 og 2012, begge med fordypning i grafikk. Så tok de det noe utradisjonelle valget med å bytte ut et trangt atelier i byen til fordel for masse boltreplass på et småbruk.

– Hvorfor valgte dere å flytte ut på landet og påvirker dette arbeidet deres?

– Vi flyttet fordi vi lurte på hvordan vi kunne få mest mulig tid til å jobbe med kunst. Rett etter at Marthe hadde fullført skolen åpnet det seg en mulighet med et lite småbruk på Kampen i Eidskog, en slektsgård i Marthes familie hvor ingen kunne eller ville bo ettersom stedet ligger avsides inne i skogen uten mobildekning. Her så vi vårt snitt til å kunne skape en hverdag med mest mulig fokus på det vi hadde utdannet oss til og ikke minst plass til å kunne boltre oss både ute og inne i låven. Nå etter fire år har vi klart å realisere drømmen vår om et eget arbeidssted, og har bygd om deler av låven til grafikkverksted og atelier. Det påvirker arbeidet vårt i den grad at vi kan jobbe mer konsentrert og lenger utover kvelden.

– Disse er inspirert av mine gamle sports-barnetegninger der det var veldig viktig å få med all reklamen på drakter, reklameskilt rundt banen etc, sier Johannes Borchgrevink Hansen om sine tresnitt.

Plakat for utstillingen