12.6.2021
22.8.2021

Per Hess // SILVER MIND

Per Hess
|
|
Nettside
|
Facebook

Per Hess viser utstillingen SILVER MIND i Kongsberg Kunstforening  

12. juni - 11. juli /5 - 22. august 2021

(Åpningstider torsdag til søndag 12.00 - 16.00, fri entré)

 

Lørdag 12 juni kl.13.00:

Utstillingen åpnes av Kjetil Røed.

Artist Talk: Hilde Honerud / Per Hess

 

Torsdag 8 juli kl. 16.00 i utstillingen Per Hess/Risto Holopainen lyd/lys performance Neonmeditasjoner.

 

Per Hess har hatt en rekke utstillinger i inn og utland, og ikke minst deltatt på den prestisjefylte Venezia Biennalen i 2013. I 2017 mottok han Norske billedkunstneres største kunstpris, Rune Brynestads minnestipend.

Per Hess (1946) er født og vokst opp på Kongsberg og kjenner byens historie og utvikling godt. Kongsbergs unike historie, både industrielt og kulturelt, spenner over snart 400 år, fra tidlig gruvedrift med utvinning av sølv, til samtidens høyteknologiske og globaliserte industri som også omfatter det høyaktuelle debatt-temaet norsk våpenproduksjon.  

I sin omfattende, stedsspesifikke utstilling viser Per Hess neonarbeider, malerier, performance, daguerrotypier og grafiske arbeider. Her knytter Per Hess Kongsbergs historie opp mot et lokalt/nasjonalt/globalt perspektiv, som i Utvalgte Norske forsvarsministere, en portrettserie av forsvarsministrene i Norge fra 1999 og frem til i dag, utført i silketrykk på bladsølv. I sine arbeider speiler Per Hess vår samtid og peker på situasjoner som vi ikke kan unnslippe men som vi tvert i mot må ta stilling til for å forberede oss på en utfordrende fremtid.  Kongsbergs høyteknologiske industriutvikling åpner opp for utformingen av ny teknologisk og økonomisk kultur, men gir samtidig utfordringer for vår humanistiske kultur. Balansen i vårt ytre/indre rom påvirkes og forskyves. Utstillingen inviterer til engasjement og refleksjon. 

Neonverket Silver Mind, som også er utstillingens tittel, refererer til hunden Silver som kunstneren vokste opp med og til hvordan sølvets utvinning påvirket de som har vokst opp på Kongsberg. Sølv er en del av byens kultur og er med i flere av arbeidene som vises. Silver Mind refererer også til en metode: Hvordan vi tenker, fører til hvordan vi handler.

I forbindelse med utstillingen arrangeres Kongsbergseminaret HØYTEKNOLOGIOG HUMANITET. Kan kunst være et verktøy for identitet, mening og forståelse? Her deltar blant andre Bernt Hagtvet, Thorbjørn Jagland, Hilde Honerud, Øivind Storm Bjerke, Kjetil Røed og Jon Hovland Honerud.

Per Hess (1946) er utdannet fra Statens Håndverks og kunstindustriskole (1970-73) og Statens Kunstakademi i Oslo (1973 -79). Han har tidligere stilt ut blant annet ved Oslo Kunstforening, Unge Kunstneres Samfunn, galleri LNM, Hå gamle prestegård, Kunstplass, Buskerud Kunstsenter, Høstutstillingen og Venezia biennalen. Innkjøpt av Nasjonalmuseet og KORO. Hess har hatt en rekke oppdrag med kunst i offentlig rom i Norge blant annet ved Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo og det nye Rikshospitalet i Oslo. Som konsulent/kurator har han deltatt i realiseringen av mer enn 70 kunstprosjekter i Norge, senest Deichman Bjørvika, Oslo.

Utstillingen er støttet av Regionale Prosjektmidler for Visuell kunst, Norsk Kulturråd, BKH, NBK-prosjektstøtte. Seminaret er støttet av Fritt ord, Norsk Kulturråd og KORO

www.perhess.com

Plakat for utstillingen